Ondernemingsrecht: Een sterk merk vertegenwoordigt een waarde.

Ondernemingsrecht: Een sterk merk vertegenwoordigt een waarde.

kemal-03

Uitspraak Rechtbank Amsterdam 21 januari 2014, parketnummer AWB-14_245

Handelsnaamwet en Merkenrecht

Als ondernemer bent u bij uw klanten bekend met uw handelsnaam en/of merk onderscheidend. Een sterk merk vertegenwoordigt een waarde.

Vandaag de dag is het belangrijk dat uw merk wordt beschermd. Immers, uw concurrenten en toekomstige ondernemers zullen willen profiteren van uw successen. U dient te voorkomen dat anderen uw successen wegkapen. Om uw handelsnaam en merk te beschermen zijn de Handelsnaamwet en het Merkenrecht in het leven geroepen.

Het Handelsnaamrecht

Om een beroep te kunnen doen op een handelsnaam dient u die naam actief te gebruiken als ondernemer. Vervolgens dient een andere partij met zijn naam voor verwarring te zorgen in de branche waarin u beiden opereren. Indien de andere partij in een andere branche actief is en geen verwarring veroorzaakt biedt het Handelsnaamrecht u geen bescherming.

Het Merkenrecht

Indien u uw merk wenst te beschermen beidt het Merkenrecht u mogelijkheden. Om bescherming te genieten dient uw merk geregistreerd te worden. In de Benelux wordt u merk geregistreerd bij het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BBIE). Een belangrijk voorwaarde is dat een merk niet beschrijvend mag zijn. Zo kan bijvoorbeeld “Elektricien” niet als merk geregistreerd worden.