Straf voor opruiing via Twitter en Facebook

Straf voor opruiing via Twitter en Facebook

erdal-01

Rechtbank Gelderland, 16 maart 2015

Een 29-jarige man is tot een voorwaardelijke werkstraf van 80 uur veroordeeld, met een proeftijd van twee jaar. Deze man is door de rechtbank schuldig bevonden aan opruiïng door op zijn algemeen toegankelijke Twitterpagina een bericht te plaatsen, waarin hij expliciet heeft opgeroepen tot fysiek geweld tegen een persoon.

Het gaat om een man uit Amsterdam en omstreken die een bekende rapper met een Twitterpagina ongeveer twintigduizend volgers heeft. Zijn bericht bereikt dus een groot publiek. Door het plaatsen van het bericht wilde deze rapper uiting geven aan zijn boosheid toen hij hoorde van een pedofiel die jonge meisjes zou benaderen. Rechtbank is van oordeel dat het bericht niet alleen een uiting heeft gegeven van boosheid, maar dat dit ook aangemerkt dient te worden als een zeer expliciete oproep tot gewelddadig optreden tegen een vermeende pedofiel. Rechtbank is vervolgens van oordeel dat deze rapper in ieder geval er van bewust moest zijn dat een aanmerkelijke kans aanwezig is als het bericht bij anderen de wens tot geweld tegen de vermeende pedofiel zou opwekken of versterken. En door het plaatsen van dat bericht heeft de rapper die kans aanvaard. Eén van de volgers van deze rapper heeft hem er zelfs nog in een reactie op Twitter op heeft gewezen dat het aanzetten tot een ‘lynchmob’ strafbaar is.

Bij het vaststellen van de duur van de op te leggen straf weegt de rechtbank onder meer mee dat verdachte inzicht heeft getoond in het kwalijke van zijn handelen. De rapper heeft als bekende persoonlijkheid met zo veel volgers een voorbeeldfunctie, daarom heeft hij een hogere straf opgelegd gekregen.