Bestuurder strafbaar wegens niet goed slapen!

Bestuurder strafbaar wegens niet goed slapen!

erdal-03

Rechtbank Noord-Nederland, 4 augustus 2015

De verdachte in deze zaak is betrokken bij een verkeersongeval waarbij het slachtoffer lichamelijk letsel heeft opgelopen. Verdachte is gaan autorijden terwijl hij meerdere nachten nauwelijks had geslapen. De verdachte viel tijdens het rijden in slaap, waarna er een frontale aanrijding plaatsvond. De rechtbank is van oordeel dat verdachte, door na ernstig slaaptekort een auto te gaan besturen, aannemelijk onoplettend, onvoorzichtig (onachtzaam) heeft gehandeld. Door te gaan rijden en dat te blijven doen, terwijl de verdachte daartoe redelijkerwijs niet meer in staat was, is het verkeersongeval dat volgde aan de verdachte te wijten. Het is de schuld van de verdachte dat deze frontale aanrijding plaats heeft gevonden, aldus de rechtbank.

De rechtbank betrekt daarbij, naast de genoemde omstandigheden, tevens het feit dat verdachte heeft verklaard dat hij kort voordat het ongeval plaatsvond, zijn ogen nauwelijks meer open kon houden. De rechtbank komt aan de hand van deze verklaring van de verdachte eveneens tot de conclusie dat de aanrijding door verdachtes schuld tot stand is gekomen.

De verdachte krijgt een boete van € 1000,– en ontzegging van rijbevoegdheid voor de duur van 3 maanden. Bij niet betalen van de boete zal de verdachte 20 dagen vast moeten zitten.