Veroordeeld zijn voor fraude in het verleden is niet voldoende voor witwassen

Veroordeeld zijn voor fraude in het verleden is niet voldoende voor witwassen

erdal-03

Rechtbank Gelderland, 9 juli 2015

Veroordeeld zijn voor fraude in het verleden is niet voldoende voor witwassen

Verdachte heeft een groot geldbedrag op een Turkse bankrekening. De verdachte wordt vervolgd omdat volgens het OM dit geldbedrag afkomstig is van misdrijf. Volgens het OM is de herkomst van dit geldbedrag niet helder. Aangezien de verdachte in het verleden veroordeeld is voor onder meer fraude is volgens het OM zeer waarschijnlijk dat dit groot geldbedrag afkomstig is van criminele activiteiten. Verdachte wordt vervolgd voor witwassen.

De rechtbank heeft geoordeeld dat het OM onvoldoende onderzoek heeft verricht haar de herkomst van dit geldbedrag. Het enkele feit dat de verdachte in het verleden veroordeeld is voor onder meer fraude kan en mag niet betekenen dat de verdachte dit geldbedrag uit criminele activiteiten heeft verworven. Rechtbank heeft geoordeeld dat het in de weg van het OM heeft gelegen om de herkomst van dit geldbedrag te onderzoeken. Aangezien het OM dit niet dan wel onvoldoende heeft gedaan, acht de rechtbank de verklaring van de verdachte aannemelijker dan het bewijs in het dossier.
De verdachte wordt van alle beschuldigingen vrijgesproken.

Tags: