Verkeerscontrole om criminelen te pakken mag niet!

Verkeerscontrole om criminelen te pakken mag niet!

erdal-01

Gerechtshof Amsterdam, 21 december 2015

Gerechtshof Amsterdam heeft bepaald dat de politie geen verkeerscontrole mag gebruiken om een verdachte aan te houden.

Het hof behandelde een zaak waarbij tijdens een zogeheten dynamische verkeerscontrole in een auto bijna een kilo wiet was gevonden. Bij deze vorm van controle volgen politieagenten in burger de auto van de verdachten.

Vervolgens laten agenten in uniform de wagen stoppen onder het mom van een verkeerscontrole. In werkelijkheid wordt dan informatie over inzittenden en hun eventuele criminele achtergrond nagetrokken.

Vrijgesproken vanwege uitsluiting van bewijs.
Het Hof vindt dat de politie zich schuldig heeft gemaakt aan ‘misbruik van recht’. Verkeerscontroles hebben een ander doel dan het doen van opsporingsactiviteiten, zo oordeelt het Hof. Daardoor is het bewijs onrechtmatig verkregen en mag het niet als bewijs dienen in de strafzaak, waardoor de verdachte is vrijgesproken.