Je baas mag toch meegluren in privéberichten

Je baas mag toch meegluren in privéberichten

erdal-03

Europese Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) 12 januari 2016

Werkgevers mogen privéberichten lezen als deze tijdens kantooruren via een professioneel account worden verstuurd, bepaalde het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) in een zeer recente arrest.

De zaak werd aangespannen door een Roemeense man, Bogdan Mihai Bărbulescu. Hij werd ontslagen nadat hij in 2007 tijdens werktijd via een zakelijk account van Yahoo! Inc. chats en privéberichtjes verstuurde. Bărbulescu ontkende dit, waarna zijn baas op onderzoek uitging en de berichten las om zijn gelijk aan te tonen.

Bărbulescu vond dat zijn recht op eerbiediging van zijn privéleven en correspondentie geschaad werd. Alhoewel de rechter benadrukte dat het recht op privacy niet verdwijnt zodra werknemers het kantoor binnenstappen, was hij het daar niet helemaal mee eens. “Het is niet onredelijk voor een werkgever dat hij wil verifiëren wat zijn werknemers tijdens werktijd doen”, oordeelde het Europese Hof, hoogste rechtscollege in Europees verband die zich hierover mag uitlaten en beslissen.

Wat mag wel en wat mag niet?
De discussie over waar het recht op privacy begint en ophoudt, speelt al veel langer. In het algemeen is hierover te zeggen dat werkgevers mee mogen kijken met privéchats van werknemers, mits daarvoor een concreet vermoeden bestaat dat zij zich, tegen de regels in, zich bezig houden met privézaken tijdens werktijd.

“Werkgevers mogen niet uitgebreid alles zitten lezen. Ook moeten ze eerst hun vermoedens uitspreken tegen de werknemer. Privacy is niet absoluut: het is een grondrecht dat wordt afgewogen tegen andere rechten. Het belang van een werkgever dat zijn medewerkers onder werktijd hun opdrachten afmaken, is ook belangrijk” aldus nogmaals het Europees Hof.