Weginspecteurs mogen landelijk boetes geven

Weginspecteurs mogen landelijk boetes geven

erdal-03

Weginspecteurs kunnen vanaf de zomer in het hele land boetes uitdelen aan automobilisten die rode kruisen op de snelweg negeren of parkeren op de vluchtstrook.

Na een proef in Rotterdam is besloten dat het aantal inspecteurs met de status van bijzondere opsporingsambtenaar van acht naar vijftig wordt uitgebreid en landelijk wordt uitgerold.
De proef was aanvankelijk bedoeld om het aantal aanrijdingen met voertuigen van weginspecteurs op de snelwegen tegen te gaan. Die bleek succesvol, want het aantal botsingen met de gele pick-ups is vorig jaar gedaald tot tien. Dat is een ruim een halvering in vergelijking met het jaar ervoor.

De andere maatregelen waren het plaatsen van borden langs dertien snelwegen die er op wijzen dat een rood kruis betekent dat een rijstrook dicht is. Daarnaast controleert de politie strenger en vaker bij wegwerkzaamheden op de A4, A9, A27 en A50.

Sinds 1 januari valt het negeren van rode kruisen onder het strafrecht.