Taakstraf en celstraf voor nepagent

Taakstraf en celstraf voor nepagent

erdal-02

Rechtbank Den Haag, 10 mei 2016

Een 23-jarige man die zich als politieagent voordeed en vanuit het niets verschillende mensen in februari en maart 2015 opbelde met de mededeling dat een familielid van hen was overleden, krijgt 120 uur taakstraf en 3 maanden voorwaardelijke celstraf. De rechtbank Den Haag veroordeelt hem ook voor bedreiging van een vrouw op 22 augustus 2015. De man is verminderd toerekeningsvatbaar, vanwege psychische problemen.

Misleiding en dwang bij telefoongesprekken
De man heeft meerdere telefoongesprekken gevoerd waarin hij heeft gezegd dat hij van de politie was en dat een van de dierbaren van de persoon die door hem werd gebeld op een gruwelijke manier was overleden. Hij zei dat hij van de politie was omdat men hem dan zou geloven. Hij zocht via Google naar telefoonnummers van bedrijven en wist vooraf niet wie de telefoon zou opnemen. Een aantal keer heeft hij mensen horen huilen tijdens het telefoongesprek.

De man heeft volgens de rechtbank zijn slachtoffers misleid door zich voor te doen als agent en hen op die manier gedwongen voor kortere of langere tijd te blijven luisteren naar een verschrikkelijke boodschap. Bij de slachtoffers heeft dit geleid tot hevige emoties. De man moet aan sommige van hen een schadevergoeding betalen.

Bedreiging
In Alkmaar heeft de 23-jarige man op straat seksueel getinte opmerkingen in de richting van een vrouw gemaakt. Nadat zij had laten weten daarvan niet gediend te zijn, bedreigde hij haar van zeer dichtbij, met de woorden “Ik kan je wel aan, ik sla je neer en maak je helemaal af”.
Verminderd toerekeningsvatbaar

De rechtbank neemt het oordeel van deskundigen over dat de man een persoonlijkheidsstoornis heeft en zwakbegaafd is. Hij kan slecht tegen frustraties en heeft een grote behoefte om de agressie uit te leven. De rechtbank oordeelt op basis van de bevindingen van deskundigen dat de 23-jarige verminderd toerekeningsvatbaar is voor de strafbare feiten waarvoor hij veroordeeld wordt. Gelet op de ernst van zijn stoornis is de kans op herhaling groot. De rechtbank legt daarom ook een verplichte behandeling op, als voorwaarde bij de voorwaardelijke celstraf. De man is al begonnen met deze behandeling.